6 mythes over skincare
SELFCARE: DEEL 2
Oké, even real talk: ik weet niks over skincare. Echt helemaal niets. Of toch, dat was zo voor ik Charlotte van schoonheidssalon Cha’peau ontmoette. Ik interviewde haar voor de blog maar we hebben over zó veel gebabbeld, dat ik niet één, maar twee artikels kon schrijven. In het vorige artikel (dat je overigens ook hier onder vindt), hadden we het al over skincare voor beginners en makkelijke, snelle routines voor druk bezette vrouwen. Vandaag hebben we het over mythes die bestaan over skincare. En oh boy, dat zijn er heel wat! Er is zo veel dat ik helemaal niet wist! En dat ga ik hier allemaal met jou delen!
MYTHE #1: je huid kan je best wassen met gewoon water.
Charlotte: Dat klopt dus niet. Water droogt je huid uit op lange termijn. Je hebt altijd een reiniger nodig die geschikt is voor jouw huidtype. Ook geen douchegel of iets dergelijks gebruiken, en zeker geen scrub. Dat is allemaal veel te agressief voor je huid en als je scrubt, dan maak je kleine wondjes in je gezichtshuid. Scrubben is zeker niet hetzelfde als peelen, wat veel mensen wel denken. Beide technieken dienen om dode huidcellen te exfoliëren of verwijderen, maar de techniek die gebruikt wordt is anders. Met scrubben haal je de dode huidcellen weg door frictie tussen je huid en de korrels in je scrub. Bij een peeling doe je dat door een reactie met een zure stof uit natuurlijke producten. Fruitzuren noemen we dat. Dat klinkt heel eng, maar dat is het echt niet. Fruitzuren kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat talg opgelost wordt, zonder de omringende huid te beschadigen.
MYTHE #2: skincare, daar heeft toch niemand tijd voor?
Charlotte: Ja de allerbekendste is natuurlijk dat mensen geen tijd hebben voor skincare, maar dat is echt bullshit. Dat is letterlijk twee keer vijf minuutjes uit je dag. Dat heeft iedereen. En dat zeg ik als mama van twee kinderen met een eigen zaak en een puppy van 7 maanden hé. Natuurlijk moet je wel goed geïnformeerd zijn. Daarom begin ik altijd met een kennismakingsbehandeling en stuur ik mijn klanten achteraf altijd een whatsappje met alle info, een foto van alle producten in de volgorde waarin ze gebruikt moeten worden en een voicemessage met alles nog eens opnieuw uitgelegd. En als je eenmaal die routine hebt, na een paar dagen, duurt dat letterlijk nog vijf minuutjes. Ik zit ook niet elke dag met een guasha mijn gezicht te masseren, ja nee. Dan heb ik ook een kind aan mijn been hangen en een hond die begint te blaffen, een man die ligt te roepen. Maar die basics? Dat kan iedereen. Je hebt een basic routine: reinigen, serum en dag/nachtcrème (in dit artikel vertelt Charlotte je daar trouwens alles over). That’s it. Geen twintig potjes, geen eeuwigheid voor de spiegel.
MYTHE #3: al die producten, ik zie het effect daar toch niet van hoor.
Charlotte: Nee, en weet je waarom? Omdat mensen zo een routine niet lang genoeg volhouden. De cyclus van je huid is ongeveer 28 dagen: dat betekent dat het 28 dagen duurt voor nieuwe huid naar de oppervlakte komt. Het is niet omdat je met zo een potje begint te smeren, dat je ook meteen verandering gaat zien. Dat heeft tijd nodig, huidverbetering is een langetermijnproces. Je hebt zoiets als een detox van je huid. Als je bijvoorbeeld gaat werken op acne, ja dan kan het dat die acne eerst even erger wordt, voor het beter wordt. We gaan werken op de talg en die uit de huid trekken, maar ja, dan krijg je inderdaad eerst meer pukkels.
MYTHE #4: al die skincare propaganda, mijn potjes uit de supermarkt zijn veel goedkoper.
Charlotte: We denken vaak ook dat skincare veel geld kost. Ja, dat is een investering, maar eigenlijk betaal je uiteindelijk niet veel meer dan als je een Nivea of iets dergelijks gaat smeren: die duurdere producten die gaan soms twee, drie keer zo lang mee. Je hebt daar namelijk veel minder van nodig. Een erwtje op je vinger, meer niet. Als je een jaar lang zou bijhouden hoeveel van een goedkoper product iemand gebruikt versus zo een duurder, danga je op dezelfde prijs zitten. De producten die ik hier in het salon gebruik, de lijn van Image bijvoorbeeld, ja die zijn hoger in opstartkost. Dat klopt. Maar uiteindelijk kosten ze niet veel meer. Een goedkoper alternatief is bijvoorbeeld Caudalie. Dat gaat goed werken om te reinigen en te beschermen, maar dat is niet sterk genoeg om echt voor huidverbetering te gaan zorgen, omdat die producten niet diep genoeg inwerken. Die zijn veel zachter en geraken veel minder makkelijk in die middelste huidlaag.
MYTHE #5: ik smeer gewoon tandpasta op mijn pukkels, dan gaan die ook weg.
Charlotte: Nog zo een leuke is dat je pukkels moet uitdrogen door er bijvoorbeeld tandpasta op te smeren. Maar wat je dan doet, is niet alleen de pukkel uitdrogen, maar ook de huid er rond en dat is dus niet de bedoeling want dan ben je die levende huidlaag aan het beschadigen. Je hebt fruitzuren die de talg in een pukkel opeten, zonder de huid er rond te beschadigen, zonder uit te drogen. Dat is ook bijvoorbeeld het verschil tussen producten die je koopt in een zekere winkel met een rood logo waar je ook snoep kan kopen [lacht] en de gezondere, duurdere producten. Die eersten gaan er inderdaad voor zorgen dat je pukkel weg gaat, maar je huid gaat daar wel echt van afzien.
MYTHE #6: dagcrème? Dat is quatsch. Dat heb je helemaal niet nodig. Een beetje hydrateren voor het slapen gaan is voldoende.
Een andere mythe gaat over dagcrème. Dagcrème heeft verschillende functies, maar een heel belangrijke is bescherming. Dagcrème bevat SPF, dus bescherming tegen de zon, tegen UV. En UV-straling, dat gaat overhaal door hé, ook al is er geen zon. En er zijn twee soorten UV straling: je hebt UV-a en UV-b. UV-a dringt veel dieper in de huid door, tot in die middelste laag. Dat gaat zorgen voor veroudering van de huid, rimpels, draagt bijvoorbeeld ook bij aan huidkanker. UV-b is wat ervoor zorgt dat je gaat verbranden. Een goeie dagcrème moet beschermen tegen beide. Als je dus op zoek bent naar een dagcrème, check dan zeker even dat die tegen beide soorten UV beschermt. Daarnaast heb je ook verschillende factors in SPF. Je moet nooit onder de 30 gaan, want daar heb je niks aan. Aan de andere kant moet je ook nooit meer dan factor 50 nemen, het is zelfs wettelijk niet toegestaan omdat te claimen in Europa, dat je een hogere factor dan 50 hebt in een product. Factor 50 beschermt trouwens niet zo zeer beter dan factor 30, dat is maar een klein percentage, factor 50 werkt vooral langer. Dat is het grote verschil. Nog een leuke over dagcrème: dat is dus niet hetzelfde als nachtcrème he, er is wel degelijk een verschil. Van die potjes die claimen dat ze beide zijn, dat is quatsch. Huidherstel verloopt ‘s nachts drie keer zo snel als overdag. Goeie nachtcrème heeft een heel andere, diepere werking dan dagcrème. In dagcrème zitten bijvoorbeeld geen fruitzuren, die kunnen namelijk niet tegen de zon.