Skincare voor beginners
SELFCARE: DEEL 1
Als jij net zoals ik bent, dan ben jij een druk bezet persoon die absoluut geen tijd heeft voor uitgebreide skin care routines elke morgen en elke avond. Geef mij een heleboel van die potjes en ik heb geen idee wat ik ermee moet en of het eigenlijk wel de moeite waard is. Want doet dat eigenlijk wel iets af? Wel, als jij net zo in de war geraakt van dagcrème, serums en cleaners, dan heb ik goed nieuws voor je, want Charlotte van Chapeau legt het je allemaal uit.
Charlotte, jij bent mijn vaste schoonheidsspecialiste die altijd mirakels verricht met mijn wenkbrauwen, maar laten we even beginnen bij het begin: vertel eens even wie jij bent en wat je doet.
Ik ben dus Charlotte van Cha’peau, ik ben schoonheidsspecialiste en esthetisch deskundige. Ik heb twee kindjes en man (en een corgi van zeven maanden, katten en vissen, en zo voort, je weet wel, maar dat even terzijde). Ik heb orthopedagogie gestudeerd en heb daarna mijn diploma secundair onderwijs gehaald. Ik heb ook gewerkt in het onderwijs, maar de beauty industrie vind ik toch echt het leukste om in te werken. Ik doe dit nu 10 jaar, waarvan 2,5 jaar in hoofdberoep. Nu, ik werk vooral op huidverbetering, bijvoorbeeld fruitzuur peels en derma planing. Daarnaast werk ik ook heel holistisch. Ik vind het namelijk super belangrijk dat je altijd een mens als geheel bekijkt in plaats van te zeggen oh daar is een pukkel en we smeren er iets op en klaar. Nee, die komen altijd ergens vandaan: is er ergens een allergie? Een verhoogd stressniveau? Voeding die aangepast moet worden? Alles hangt samen met elkaar. Ik werk daarnaast ook tijdens gelaatsbehandelingen op chakrapunten en blokkades, bijvoorbeeld door stress. En naast die gelaatsbehandelingen doe ik ook nog permanente ontharingen: mijn doelgroep dat is vooral drukke mama’s die alles graag gemakkelijk en snel klaar hebben. Daarom ook die permanente ontharingen.
En wie is Charlotte als persoon?
Oh ja, dat is moeilijker. Ja, wie ben ik? Ik ben 34 jaar en eigenlijk is mijn werk mijn passie en mijn hobby. Dat is eigenlijk ook wie ik ben, want ik doe dit het liefste van alles op heel de planeet. Ik heb echt veel jobs uitgetest maar dit was echt wat mij gelukkig maakt. Zelf heb ik ook ADHD en ben ik ook hooggevoelig, dus ik probeer dat ook in mijn behandelingen te steken. Eigenlijk zijn heel veel mensen hoogsensitief of hooggevoelig, zonder dat ze dat zelf doorhebben. Ik doe dat ook heel graag, met mensen met babbelen en vragen stellen, mensen beter te leren kennen. En daarnaast? Oh ja ik ga echt heel graag dansen. Zo in de Versuz ofzo he, een avondje met vriendinnen. Ik vind dat fijn omdat ik heel veel nadenk en heel veel in mijn hoofd zit. Het is dan fijn om even te relaxen, maar ook gewoon de voorbereiding: jezelf opmaken en klaarmaken. En dat is dan natuurlijk weer gelinkt aan wat ik doe.
Zijn er dingen die je puur voor jezelf doet, naast een toch wel drukke job en een gezin? Want met die combinatie, ja dan stopt het werk dus nooit.
Ja, er is echt een moment per week dat ik helemaal voor mezelf heb. Dat is ook afgesproken met mijn man. Ik sta dan een uur onder de douche. Ik doe dan op mijn gemak mijn maskertjes, mijn douche routine, mijn haar. Dat is echt even me-time. Mijn wenkbrauwen doen, dat vind ik ook echt zalig en ik heb dat ook echt nodig. Ik kijk daar elke week naar uit.
Self-care is dus duidelijk heel belangrijk in jouw dagelijks leven. Waarom vind je dat zo belangrijk?
Amai, daar kan ik veel over vertellen! Om te beginnen hoort dat voor mij bij routine en routine is heel erg belangrijk voor je hersenen. Eigenlijk kan je jezelf een beetje ‘hacken’. Soms zeggen mensen dat ze bijvoorbeeld ‘s avonds heel moeilijk tot rust kunnen komen of ‘s ochtends veel tijd nodig hebben om wakker te worden. Maar als je iets lang genoeg doet, dan wordt iets een routine en dan komt die rust in je hoofd ‘s avonds vanzelf als je bepaalde handelingen hebt gedaan. Ik douche me bijvoorbeeld altijd, dan doe ik mijn pyjama aan, mijn skincare routine en daarna voel ik me automatisch relaxter en meer op mijn gemak. En niet alleen dat, je bent ook echt vijf minuten puur met jezelf bezig, zonder aan andere dingen te denken. Dat zijn na een tijd ook allemaal handelingen die volledig vanzelf gaan, op automatisme, maar onze hersenen vinden dat dus heel fijn, heel mindful. En uiteindelijk helpt die routine, dat momentje voor jezelf ook met andere dingen, zoals huidverbetering. Huidverbetering leidt vaak tot meer zelfvertrouwen. En dat is vijf minuten: je heel even loskoppelen van de wereld. Of je nu een drukke mama bent of gewoon een drukke mens. Meer heb je niet nodig.
Onze huid, hoe werkt die nu eigenlijk? En waarom vind je het zo belangrijk om daar op te focussen?
Onze huid is ons grootste orgaan hé, dat leeft. Goed zorgen voor je huid is goed zorgen voor onszelf. En dat hoeft niet eens lang te duren. Om de juiste producten voor je huid te kiezen, moet je eigenlijk weten hoe je huid werkt. Er is namelijk heel veel brol op de markt die geld kost, maar tegelijkertijd helemaal niets doet. Onze huid bestaat eigenlijk uit drie lagen. We hebben de bovenste laag, die bestaat uit dode huidcellen. We noemen dat de epidermis. Daar onder zit onze levende huid, onze dermis. Dat is eigenlijk de laag die je wil gaan verzorgen met skincare. Want ja, van die dode cellen kunnen we geen zombies maken he? We kunnen wat dood is niet terug tot leven wekken. De onderste laag, daar zitten onder andere onze bloedvaten, daar moeten we niet zijn. Het is die middelste laag die we zo goed mogelijk moeten verzorgen want dat is wat altijd naar boven zal komen, die ervoor zorgt dat je meer of minder rimpels en pukkels hebt en zo voort.
Nu om je die dermis te verzorgen heb jij eigenlijk niet veel nodig: enkel de juiste producten. Je hebt geen twintig verschillende crèmes en pottekes nodig, dat is allemaal zever. Je hebt wél goede producten nodig. Om een voorbeeldje te geven: er zijn massa’s reclamespotjes op TV waarbij ze spreken over hyaluronzuur en hoe goed dat is voor je huid. Als je je TV op dat moment even pauzeert dan ga je zien dat er bij dat hyaluronzuur een sterretje staat en daar onder in heel kleine lettertjes dat die crème enkel werkt op de bovenste lagen van de bovenste huidlaag. Weet je waar we dan mee bezig zijn? Ja, zombies maken. Want dan proberen we die dode huidcellen te revitaliseren. Hoe komt dat nu? Wel, die goedkopere producten, die gebruiken enkel grote moleculen. En die grote moleculen, die kunnen helemaal niet diep genoeg in de huid zakken om je dermis te bereiken. Die producten dringen dus vaak niet diep genoeg door. En dan ben je dus aan het betalen voor niets.
Als je nu een heel basic routine moest voorstellen voor mensen die echt weinig tijd (en zin) hebben om met skincare bezig te zijn, wat zou dat dan zijn?
Je hebt eigenlijk drie verschillende dingen nodig in een skincare routine: het eerste is reiniging. Je moet alle vuiligheid van je huid halen. Stof, vervuiling, talg, bacteriën en zo voort. Je neemt daarvoor best een reiniger die je met water afwast. Iets wat heel fijn is als reiniger, dat zijn producten die gaan schuimen (behalve als je een droge huid hebt, dan kan je die best vermijden want dat droogt een beetje uit). Micellair water is bijvoorbeeld niet goed in een skincare routine, omdat dat een soort film legt over je huid, waardoor je producten die je erna op smeert niet kunnen doordringen, waardoor er weer niets in die middelste huidlaag terecht komt. En dat is waar we willen zitten voor huidverbetering. Gebruik trouwens elke dag een ander doekje voor het afvegen van je gezicht. Anders smeer je die bacteriën van de vorige dag er gewoon terug op.
Het tweede dat je nodig hebt, is een serum op basis van je huidtype. Je huid is sowieso niet altijd hetzelfde. Heb je bijvoorbeeld huidproblemen? Dat is een factor om rekening mee te houden. Maar ook hormonen, je stressniveau en zelfs de seizoenen hebben invloed op je huid. Een serum gaat doorgaans dieper werken dan een dagcrème of nachtcrème en gaan we bijvoorbeeld ook inzetten om bepaalde huidproblemen aan te pakken. De moleculen in een serum zijn veel kleiner en geconcentreerder, waardoor ze veel dieper in de huid doordringen en actiever werken. We kunnen bijvoorbeeld anti-ageing en pigmentvlekken aanpakken of zorgen voor hydratatie.
De derde laag die we gaan leggen (en ook de laatste), is een dagcrème overdag en een nachtcrème ‘s avonds. Die crèmes doen dus niet hetzelfde als een serum hè, een dagcrème zorgt bijvoorbeeld voor bescherming: die legt een laagje tegen UV, zowel UV-a als UV-b. UV zorgt voor algemene beschadiging van de huid. UV-a dringt veel dieper in de huid door, tot in die middelste laag. Dat gaat zorgen voor veroudering van de huid, rimpels, draagt bijvoorbeeld ook bij aan huidkanker. UV-b is wat ervoor zorgt dat je gaat verbranden. Maar een dagcrème legt ook een laagje tegen vervuiling en andere smerige boel die overdag op je huid terecht komt.
Nachtcrème werkt samen met je serum. Het een is opgebouwd uit grotere moleculen, het ander uit kleinere. Op die manier krijg je eigenlijk producten die allemaal op verschillende dieptes doordringen, waardoor heel je huid gevoed wordt.
En als ik nu zou zeggen, bijvoorbeeld, als ik nu gewoon reinig en de dagcrème smeer, helpt dat ook al?
Als je nu zegt van oké, ik wil graag beginnen met skincare maar ik heb een beperkter budget, dan kan je bijvoorbeeld beginnen zonder dat serum. Je werkt dan veel minder op huidverbetering en vooral op reiniging en bescherming. Je gaat minder puistjes hebben omdat je goed reinigt bijvoorbeeld, maar je gaat het onderliggende probleem niet aanpakken. Wat je zeker niet mag doen is goedkopere producten uit een bepaalde winkel met een rood logo en een groot snoeprek beginnen kopen. Dan kan je effectief beter niets doen want die doen vaak meer slechts dan goed. Je kan er ook voor kiezen om enkel ‘s avonds een serum te gebruiken, waardoor je product langer mee gaat. Het proces van huidverbetering gaat dan langer duren, maar dat is op zich geen probleem.
Heb je nog een algemene tip voor mensen die willen beginnen met skincare?
Ja, twee eigenlijk. De eerste is om niet zomaar gewoon alle reclamespotjes te geloven en te volgen. Ik heb het al eens gezegd hé, kijk eens naar de kleine lettertjes. Zijn we geen zombies aan het maken van dode huidcellen? Dan ben je echt geld aan het weggooien. Of als je zo ziet staan “dermatologisch getest”, kijk dan ook eens naar de kleine lettertjes. Getest betekent nog niet goedgekeurd hé. En meestal staat daar dan bij “getest op 60 personen tussen de 25 en de 30 jaar”. Ik bedoel, rimpelcrème testen op 25-jarigen? Amai dat is effectief. En 60 personen? Er zijn meer culturen en nationaliteiten dan die 60 personen bij elkaar. Niet elke huid, van elke cultuur en nationaliteit heeft hetzelfde nodig. Ik word daar zo boos van soms [lacht].
De tweede tip die ik heb is om de tijd te nemen als je producten gaat zoeken. Bekijk de ingrediëntenlijst eens voor je iets loopt. Een ingrediëntenlijst werkt als volgt: de producten die helemaal in het begin staan, daarvan zit er de grootste hoeveelheid in. Check eens de eerste drie producten op die lijst: google dat eens, wat die doen. Meestal staat daar al “aqua”, water. Dat is niet abnormaal. Maar heel vaak zitten daar bijvoorbeeld ook parabenen in, google dat maar eens. Een beetje is heel normaal, maar als dat een van de hoofdingrediënten is, ja, kijk. Dan kan je beter niets doen. Alcoholen is nog zoiets en kleurstoffen en parfums ook. Google die eerste paar ingrediënten en kijk waar je bij uitkomt en wat die dingen doen voor je iets koopt.
En tot slot: laat je niet zomaar iets aanpraten in winkels. Vaak gaan ze zeggen “ah, jij hebt een droge huid, dan moet je heel deze lijn nemen”. Het is vaak beter om lijnen van producten te mixen en niet gewoon alles van hetzelfde te nemen. Je bespaart veel meer als je je één keer goed laat adviseren en iets deftigs koopt, dan zo maar wat te doen.
Oké, laatste vraag: is er een boek of podcast die je zou willen aanraden aan andere vrouwen?
Ik vind de volksjury heel leuk. Dat is een podcast over true crime. Twee Vlaamse meisjes, die trouwens echt hilarisch zijn, babbelen daar over moordzaken en leren je ook hoe alles wettelijk in elkaar zit. Maar het is totaal niet saai he! Ik vind het super interessant. Daarnaast is er ook de podcast Truffels en Chanels van Ellen Persijn. Ik heb coaching bij haar gevolgd en die heeft zoveel wijsheid en inzichten over mindset, over hoe je reptielenbrein werkt, waarom je bepaalde keuzes maakt en beslissingen neemt. Het gaat ook over vrouw zijn en kiezen voor jezelf, dus dat vind ik ook zeker een aanrader!
LINKS
Cha’peau
Ben je benieuwd naar het aanbod van Cha’peau? Klik dan hier voor haar website en hier voor haar Instagrampagina waar ze regelmatig tips en tricks deelt! Ze heeft ook een webshop waar ze producten verkoopt.
Meer informatie over de producten die Charlotte gebruikt: Image
Podcasts: